Stylistens ansvar mot pälsindustrin

Stylistens ansvar mot pälsindustrin

Idag är det många företag och stylister som har tagit upp kampen mot pälsindustrin, och det var verkligen på tiden. Många människor har börjat öppna ögonen för att inse vilken hemsk industri pälsindustrin faktiskt är, att många djur radas upp för att bli slaktade, bara för att tillfredsställa oss materiellt. Det är på tiden att det uppmärksammades och att företag och varumärken faktiskt inte erbjuder varor gjorda på riktig päls. Det finns dock många som inte gillar idén att päls ska bytas ut mot syntetiska eller kemikaliebaserade textilier, eftersom päls har varit ett naturligt modeplagg i många årtionden som också har en bra hållbarhet eftersom det kommer direkt från naturen. Med tanke på att teknologin är så utvecklad idag kan man säkert framställa organiska material som lätt kan kännas som riktig päls, istället för att behöva döda djur och använda deras päls när vi faktiskt har så många andra valmöjligheter.

Varför är det bättre med syntetiskt päls?

Förutom det uppenbara hemska med att döda levande djur, bara för att skapa kläder som vi tycker är snygga, när vi med dagens teknologi enkelt kan skapa syntetiska tyger och pälsar som fungerar exakt lika bra som riktig päls. En av de mest välkända varumärket idag Gucci slutar använda päls vilket redan visar att andra mindre företag borde gå samma väg. Gucci kommer alltså vara en inspirationskälla till många andra varumärken vilket absolut är åt rätt riktning. Det är många djurrättsorganisationer som tycker att Guccis val är perfekt och många hyllar varumärket. Sen kan man givetvis fortfarande handla de kläder som redan är producerade, eftersom det egentligen redan är för sent för dem plaggen. Så om du skulle hitta en gammal päls som är antik så betyder det givetvis inte att du ska kasta det, det hade bara varit onödigt och ännu mer slöseri av djuret. Men det är framtiden man ska blicka framåt åt och om vi slutar producera päls redan nu, så kommer vissa djur inte behöva bli uppfödda bara för att bli dödade enbart för sin päls.

Finns det något positivt med pälsindustrin?

Det finns inte mycket positivt alls, det är ju faktiskt så att djuren föds upp för att bli dödade, enbart för att människor vill klä sig i päls och för att det är snyggt. Det dödas cirka en miljon minkar i Sverige bara för päls, och det är bara från lilla avlånga Sverige! Förstå då hur stor pälsindustrin faktiskt är i resten av världen. Djuren hålls i små burar, levnadsvillkoren är en sjuk stor skillnad jämfört med de liv som de faktiskt ska leva. Det är inte något liv alls på jorden som borde få uppleva det här. kigurumi är de enda som är acceptabla att använda om man vill bära ett djur. Kigurumi är helt enkelt bara stora pyjamaser som efterliknar djur, perfekt och mysiga plagg utan att göra illa ett enda djur! Absolut så kan riktig päls hålla värmen lite bättre och kan vara mer hållbar, men är det verkligen värt det när vi har så många andra resurser idag?

adam
adam