Att jobba som stylist

Att jobba som stylist

Att vara stylist innebär oftast att man har ett mycket mångsidigt och varierande jobb, där arbetsuppgifterna kan se helt annorlunda ut från dag till dag – allt från att faktiskt styla modeller vid en plåtning till att tala med PR-avdelningen för olika modehus och att hämta och lämna kläder till butiker före och efter en plåtning. ”Jobb” för en stylist kan också helt enkelt vara att gå på stan för att hämta inspiration från den ”streetstyle” man ser. En sak är dock säker: man kommer att jobba med mode och trender varje dag.

Vad det innebär i praktiken att vara stylist beror på hur man jobbar. Många i branschen är till exempel frilansare med sitt eget företag, och som frilansare har man självklart möjlighet att själv välja vilken typ av uppdrag man vill ta på sig. Det är till exempel stor skillnad på att styla modeller inför en plåtning för ett modemagasin, och att styla en artist eller kändis för samma sak. I det förstnämnda fallet kan man helhjärtat fokusera på att ta fram outfits som är trendiga och som man själv tycker är snygga. Dessutom passar de flesta professionella modeller i samma storlek, varför man inte heller behöver anpassa sig efter olika kroppsformer när man planerar stilar. Det måste man däremot göra när man arbetar med kändisar, som både har en personlig stil och image att ta hänsyn till, och sannolikt inte passar in i modeindustrins ”standard” för modellkroppar.

En stylist behöver dock inte bara arbeta med plåtningar eller kändisar – de kan också erbjuda sina tjänster till ”vanliga” människor som vill ha hjälp med att hitta en personlig stil de trivs med eller som vill hitta den perfekta outfiten för ett särskilt tillfälle. Även i det här fallet måste man självklart vara beredd på att ta kundens tycke och smak i beräkning när man sätter ihop outfits.

Många stylister börjar sin bana i branschen genom att vara assistenter åt redan etablerade stylister. Då har man inte lika stor frihet att själv välja sina uppdrag, men det är ett bra sätt att lära sig hur branschen fungerar för att sedan kunna ta steget mot att bli självständig som stylist.

För att kunna jobba som stylist måste man självklart ha ett öga för stil och vara trendkänslig. Att arbeta inom modebranschen innebär att ständigt ha antennerna ute för att uppfatta nya trender bland modehusens kollektioner och på gatan, och det gäller även för stylister, som ju måste kunna inkorporera dessa nya trender i de outfits de väljer. Det gäller också att ha ett öga för hur detaljer påverkar helheten – en stylist måste ta hänsyn till allt från de huvudsakliga plaggen i en outfit till frisyren och accessoarer som väskor och glasögon. Om man vill skapa en outfit utan glasögon åt en modell som faktiskt behöver dem, kan man också behöva se till att det finns linser i olika styrkor på platsen för plåtningen. Då ska man gå in på Blackfriday.se, där man kan hitta en rabattkod till Lensway och andra nätbutiker. Det kan med andra ord också vara ett bra sätt att hitta andra kläder till bra pris inför styling till exempelvis en plåtning.

klara
klara