90-talisternas mode

90-talisternas mode

Idag när vi ser på både barn och ungdomar så är de väldigt fint klädda, sminkade och inte minst modemedvetna. Dyra märkeskläder är inte heller ovanligt på ungdomarna idag.

Om det är för att vi tjänar bättre idag eller om det är fler krav och ideal i samhället är en bra fråga.

Vi är nog många som kan tänka tillbaka på när vi var till exempel 10 år gamla och ifrågasätta hur antingen vi eller våra föräldrar tänkte då. Om vi nu ska jämföra oss med hur de i samma ålder ser ut idag vill säga.

Inte hade 90-talisterna så mycket dyra märkeskläder eller överhuvudtaget så fina outfits som ungdomarna idag.

90-talisternas smink

Titta bara på hur unga tjejer idag sminkar sig. Jämför vi med 90-talets ungdomar så ser det ut som de flesta ungdomar idag är smink-proffs.

På 90-talet så gick man sällan efter sin hudton när man valde foundation och puder. Det skulle gärna vara flera nyanser mörkare så man såg ordentligt brun och orange ut. Solpuder i flera lager, tänk hur stor skillnaden jämfört med resten av kroppen var!

Något man absolut inte får glömma är den berömda vita linjen vid ögat. Nu för tiden använder man en snygg highlighter för att ljusa upp och framhäva ögat. På 90-talet var det vit kajal eller ögonskugga som gällde- ingen diskret linje.

Idomin som du kanske använder när du är torr användes flitigt på 90-talet istället för läppstift.

Om du inte hunnit uppfatta det ännu så var det alltså fjortis-generationen.

Vi kan sammanfatta det hela som att det är väldigt bra att världen går framåt på en del håll.

90-talisternas smycken och kläder

I smyckesväg så var det väldigt populärt med ’’bästis-smycken’’. Halsband och armband utformade som ett delat hjärta där två bästisar hade en halva var. Dessa halvor delades ut flitigt både högt och lågt.

Chokers var även det populärt. Ja, även på den tiden.

I klädväg var det Adidas och Fila som var populärt. Men alla hade absolut inte råd med dessa.

En period kunde man också se en hel del kläder med rastafärger.

Lager på lager var inte heller något som undgick. Gärna ett par jeans och en klänning över. Kanske inget vi skulle gå klädda i idag va?

Man kan idag bli fundersam över hur man såg ut på 90-talet, men där och då så var det inget konstigt precis som för tidigare och senare generationer. Och skulle inte andra generationer ha haft sådana konstiga mode-trender så hade vi ju inte haft något att se tillbaka och skratta åt.

Men visst kan vi väl vara tacksamma för att vi har mer koll idag.

Det ryktas om att 90-talets mode överlag är på ingång. Håll utkik på https://www.shopello.se/. Spännande!

adam
adam